Vitajte na stránke Pivovaru ERB
Obsah stránky je rovnako ako naše pivo určené plnoletým osobám. Návštevou webovej stránky tiež súhlasíte s používaním cookies. Ich používanie môžete odmietnuť nastavením Vášho prehliadača. Viac informácií.
Sme nesmierne hrdí, že našou tvrdou prácou, vytrvalosťou a nekompromisným dôrazom na kvalitu sa nám podarilo zúročiť 15-ročné skúsenosti v pivovarníctve a nadviazať na tradíciu varenia piva v Banskej Štiavnici.
Naším hlavným cieľom bolo od začiatku vybudovať pivovar, ktorý bude unikátny nielen na slovenské pomery. Pivovar, v ktorom by sme mohli vyrábať pivo výnimočnej chuti a vysokej kvality. Prečítajte si jeho príbeh rozpovedaný prostredníctvom najdôležitejších míľnikov.
Napriek tomu, že Banská Štiavnica bola známa najmä ako banské mesto, nezaostávala ani v oblasti pivovarníctva. V stredoveku tu fungovalo deväť pivovarov. Vlastnili ich majitelia baní, takže mzda, ktorú vyplácali baníkom, sa im vďaka zlatému moku vrátila naspäť do vrecka.
Majiteľ pivovaru ERB sa narodil v roku 1959 v neďalekom Zvolene. Je banským inžinierom, pôsobil do roku 1995 v banskom stavebníctve. V roku 1993 kúpil pivovar vo Vyhniach, ktorý bol vtedy v chátrajúcom stave. Spolu s modernizáciou pivovaru vytvoril aj novú značku Steiger, ktorá odkazuje na baníctvo. Za 10 rokov vo Vyhniach preinvestoval takmer pol miliardy slovenských korún, pričom Steiger dostal 3.pozíciu v slovenskom pivovarskom priemysle. Z vtedy 14tich veľkých pivovarov na Slovensku zostali už len tri. Dva nadnárodné – holandský Zlatý Bažant Hurbanovo a japonské Asahi. Tretím, ktorý prežil, je vyhniansky Steiger.
Za takmer 15 rokov v Steigri sa z Ing. Radu stal skúsený pivovarník. Avšak pod agresívnym tlakom pivných gigantov z Holandska a Japonska a narastajúcej nenásytnosti obchodných reťazcov sa vzdal boja s nimi. Vtedy sa rozhodol postaviť v Banskej Štiavnici taký pivovar, ktorému bude jedno, čo si myslia nadnárodné pivovarnícke giganty alebo obchodné reťazce. V roku 2006 svoje akcie spolu s manželkou Máriou predávajú, avšak Steiger vďaka Radovcom stále žije.
Myšlienka stavby unikátneho pivovaru sa začala realizovať, manželia Radovci kupujú v historickom centre Banskej Štiavnice štyri schátrané budovy, ktoré sú zároveň národnými kultúrnymi pamiatkami. Do troch z nich popri náročnej pamiatkovej rekonštrukcii inštalujú pivovar s kapacitou 3500 hl ročne.
Vybavenie pivovaru kupujú od bavorskej spoločnosti Kaspar Schulz, ktorá vtedy už 330 rokov vyrába najlepšie pivovarské technológie na svete. Súčasťou týchto rekonštrukcií je aj vybudovanie špičkovej reštaurácie a vlastného divadla. Pivovar dostáva meno ERB.
Dňa 16.7.2010 je pivovar ERB uvedený do komerčnej prevádzky. Termín ERB má tri významy – je to skratka pojmu Eduard Rada Breweries, súčasne je to názov systému banských diel pod budovami pivovaru a má aj heraldický význam. V tomto roku sa do života ERBu zapájajú aj obidve dcéry Radovcov Marika a Lucka s manželmi. Pivovar začína variť okrem ležiakov aj pšeničný ERB Weizen a famóznu čiernu trinástku.
Pivovar ERB zahajuje intenzívnu spoluprácu v oblasti varného procesu piva s Výskumným ústavom pivovarským a sladařským v Prahe a v oblasti pivovarských kvasníc s Weihenstephanom v Mníchove. Výsledkom tejto spolupráce je receptúra varenia klasických ležiakov čekoslovenského typu, ktoré si okamžite nájdu svojich odberateľov na slovenskom pivnom trhu. ERB do sortimentu pridáva Údený špeciál, ktorý je predvojom neskoršej série ERB Limited Edition.
Pozíciu obchodného riaditeľa preberá Ing. Jozef Sivák – manžel mladšej dcéry Radovcov Mariky, pričom zahajuje spoluprácu s tridsiatimi najlepšími hotelmi a reštauráciami na Slovensku. Pivovar odmietne akúkoľvek spoluprácu s obchodnými reťazcami.
Pivovar rozširuje svoje ležiacke kapacity vzhľadom na stúpajúci počet exkluzívnych odberateľov na Slovensku. Zároveň zriaďuje s nákladom 100.000 € vlastné laboratórium, ktorého činnosť zabezpečuje prísnu kontrolu technologických procesov, ako aj vysokého hygienického štandardu ERBu.
Zakladáme ERB Akadémiu, unikátny systém vzdelávania odberateľov piva ERB, ktorú vedie Jozef Sivák.
Pivovar prichádza na trh s exkluzívnou líniou ERB Limited Edition. Prvým v tejto sérií je ERB Dubbel L.E. 16.5% ako pocta trapistickým pivám vareným len v desiatich kláštoroch na svete.
Pivovar ERB prijíma rozhodnutie o vytvorení prvého originálneho slovenského špeciálu a v spolupráci s VUP Praha začína pracovať na vytvorení receptúry pre tento technologický počin. Súčasne Ing. Sivák zavádza rozšírenie ERB Akadémie na vzdelávanie našich odberateľov aj mimo pivovaru v ich zariadeniach, čím zdokonaľuje myšlienku prezentácie súladu gastronómie a piva na najvyššej úrovni.
Súčasne krištáľová dvanástka ERB zastáva pevné miesto v najlepších hoteloch a reštauráciách na Slovensku, a stáva sa súčasťou prezentácie špičkových reálne slovenských výrobkov v týchto zariadeniach. Pivovar buduje vlastnú Kvasničnú propagačnú stanicu s nákladom 160 000 €, čím sa pri výrobe pivovarských kvasníc stáva úplne nezávislým.
Pivovar ERB zahajuje výstavbu Hotela ERB, ktorého súčasťou bude prvá podzemná garáž v regióne, wellness centrum, kongresové priestory, nová reštaurácia ROZHLADŇA nad Pivovarom, ako aj sprístupnenie dvoch banských diel zo 16 storočia. Hotel ERB je fyzicky spojený s pivovarom. Počet exkluzívnych odberateľov na Slovensku pre čapované pivo dosiahol číslo 101.
ERB prichádza s prvým slovenským pivným špeciálom ERB Braxatoris. Obchodný riaditeľ Ing. Sivák, sa stáva prvým slovenským pivným someliérom po absolvovaní vzdelávacieho štúdia v Salzburgu a Mníchove na pivovarníckej akadémii Doemens. ERB prijíma nový investičný zámer o rozšírení ležiackych kapacít s budovaním novej ležiackej pivnice s kapacitou 320 hl do andezitového masívu v podzemí pôvodnej stavby pivovaru.
Po piatich rokoch vývoja sme v r. 2018 navarili prvú verziu Archívneho ERBu.
Vybudovali sme terasu s možnosťou prestrešenia, so zabudovanými infra ohrievačmi a mimoriadne pohodlným sedením. Terasu je možné využívať aj počas nepriaznivého počasia, je veľmi obľúbená na organizovanie súkromných osláv s kapacitou do 20 osôb pri jednej tabuli.
Otvorenie Boutique Hotela ERB
Každý detail je tu na to, aby ste sa mohli nerušene sústrediť na svoju vlastnú pohodu a zažiť najlepšiu verziu Banskej Štiavnice.
Úmrtie zakladateľa a majiteľa konceptu ERB – Ing. Eduard Rada.
Majstrovskou prácou, vhodnou teplotou vody či dĺžkou a spôsobom varenia sa z ingrediencií vyťaží maximum. Okrem štyroch hlavných ingrediencií potrebných na výrobu piva pridávame aj piatu - naše srdce.
Dozvedieť sa viac